четвъртък, 6 декември 2007 г.

Особености на комуникацията посредством Blog

Blog-ът (съкр. от Web log) представлява новонашумяла форма на мултимедийно общуване по интернет. За разлика от сайтовете за запознанства, форумите и чатовете, blog-ът е място където можеш да изразиш своето мнение и чувства без да станеш жерва на агресия или непрязън от страна на други потребители (а повярвайте - в Интернет пространството агресия и негативна спонтанност колкото щеш!).

Споделяйки мисли, чувства, мнение по дадена тема или предоставяйки снимки или видео чрез блог потребителят по-пълноценно, и най-важното - по-безопасно, изразяа позицията си в света. За разлика от другите начини на комуникация, блогът (не всички, разбира се) не предразполага към агресия и насилие, а напротив - дава на потребителя поле за изява като същевременно го предпазва от негативното влияние на някои user-и.

Разбира се, че ако се допитаме до някои тесен специалист в тази област и го попитаме кой от начините за комуникация е по-полезен за нашето психическо (дори и физическо) здраве, то отговорът ще е ясен - face to face. Но ако сме на ясно с плюсовете и минусите на тази нова форма на комуникация, ние ще сме в благоприятна позиция да се възаползваме максимално от възмойностите, които тя ни предлага.
Като цяло блогът те първа започва да навлиза в широка употреба, като модерно средство за комуникация на Информационното общество. Това не е случайно с оглед на преимуществата си пред останалите форми за масова комуникация. Да вземем например паралела блогове - медии. Медиите (за момента) представляват най-разпространеното средство за масова комуникация, но дали представят нещата от живота такива, каквито са? Цензурата в медиите за съжаление съществува параду куп причини, политически игри и т.н. Но цензура в блоговете няма - там изложените наща са от реалния живот и нищо чудно в бъдеще да изместят масмедиите от първенствуващото им място в информационния свят на обикновения човек.......

Няма коментари: